Karın şişkinliği olan bir kişi, şişlik bölgesini veya karın bölgesinden çıkıntı yapan şişkinliği fark edebilir. Olası nedenler arasında fıtıklar, lipomlar, hematomlar ve tümörler bulunur. Tüm karın şişlikleri tedavi gerektirmez, ancak bazıları ameliyat gerekebilir. Yemek yedikten sonra şişkinlik genellikle endişe nedeni değildir ve bir kişi çok fazla lif yemek, gazlı içeceklerden kaçınmak, daha yavaş yemek ve içmek gibi bazı basit uygulamaları izleyerek bunu kolayca önleyebilir. Peki karın şişkinliği neden olur ve nasıl geçer? İşte karın şişkinliği nedenleri ve geçirme yöntemleri…
 

Yemekten sonra karın şişkinliği çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir duygudur. Midenin şişkin ve rahatsız hissetmesine neden olabilir, bu da şişkinlik veya geğirme ile ortaya çıkabilir. Yemek yedikten sonra şişkinlik sıradışı olmasa da, ondan kaçınmanın birkaç yolu vardır.. Fıtıklar, karın topaklarının yaygın bir nedenidir. Bir kişinin karnındaki kaslar ve doku duvarı genellikle iç organları ve bağırsakları yerinde tutacak kadar güçlüdür. Yine de, zaman zaman kaslar zayıflayabilir ve bu vücudun iç kısmının fıtığı ile sonuçlanmasına izin verebilir.

Bir kişi kaslarının gerilmesi durumunda ortaya çıkabilen fıtıklar ortaya çıkabilir:

  • Ağırlık kaldırma
  • Öksürük sırasında aşırı zorlanma
  • Kabızlık nedeniyle aşırı zorlanma
  • Bazı fıtık tipleri ise özel durumlar sonucu gelişir.
  • Genellikle sadece bebeklerde görülen göbek fıtıkları oluşur. Bu tür fıtıklar, bebek büyüdükçe kendiliğinden iyileşebilir. Bununla birlikte, göbek fıtığı olan bir yetişkin için düzeltici ameliyat gerektirecektir.
  • Karın şişkinliklerinden kurtulmak için antibakteriyel etkisi olan rezene tüketerek, bağırsakta bulunan fazla gazları temizleyebilirsiniz. Tüketeceğiniz papatya çayı ile mideyi dinlendirir ve rahatlatabilirsiniz. Bol nane tüketerek, şişkinliği alır, yediklerinizin hazmını kolaylaştırabilirsiniz. Karın şişkinliğinin geçirmek için en etkili yol; rezene, nane, anason ve papatya karışımlarıyla çaylar yapmak ve bu çayları tüketmektir, asıl yapılması gereken ise yediklerimize dikkat etmemizdir.

FAZLA ŞİŞKİNLİK KALP ÇARPINTISI YAPABİLİR

Gün içerisinde sistemde yaklaşık 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bunun yaklaşık yarısı yuttuğumuz havadır. Kalan kısmın yaklaşık yarısı sindirim sırasında ortaya çıkan gaz, diğer yarısı ise bağırsak bakterilerinin ürettiği gazdır. Gazın artması öncelikle mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açar. Şişkinlik ise karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir. Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak üzere programlanmıştır.

BASİT ÖNLEMLERLE GAZ ŞİKAYETİNİ AZALTIN

Şişkinlik oluşmaması için öcelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız.Yemekleri yavaş yemek çok önemli, hızlı yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmazdır. Önemli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur.

Besinlerin çiğnenmesi sindirimin ilk basamağı olup çok önemlidir, ama her çiğneme ile hava yutulduğu unutulmamalı, aşırıya kaçılmamalı, yeterince çiğnedikten sonra gıda yutulmalıdır.

STRESTEN UZAK DURUN

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta stres. Biliyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da aşırı kasılmalara neden olabilir. Yine kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.